diumenge, 23 de gener del 2011

Sense crosses

Tal com us deia en l'entrada anterior, aquest cop no hi haurà un apartat previ d'Abans de llegir", ni informació sobre l'autor o el llibre de narracions. Serà una descoberta a pèl, o sense crosses que si bé poden ser molt útils (us asseguro que jo les he tingut per companyes aquests mesos), també fan nosa quan volen agafar coses o avançar.


Fareu una lectura progressiva i pautada. Què vull dir? Doncs que cada setmana haureu de llegir els 4 contes que jo us encarregui, i de forma paral.lel.la haureu d'omplir la graella que trobareu aquí. Una per a cada conte. Fet això, haureu de triar un dels quatre contes, el que us hagi cridat més l'atenció, i fer-ne un resum tot explicant què us ha interessat, sorprès, encuriosit, agradat, etc.

I ho haureu de lliurar tot a la profe.

I la setmana següent el mateix, però amb quatre contes nous.

PRIMERA SETMANA:

1-"Nit d'amor del coix Silveri"
2-Strip-tease.
3-"Joc de caps".
i 4-"La sirena del baix Cinca"

Tornem a la graella. Com veieu heu de començar posant el títol, després anirem tocant els diferents elements característics de la narrativa, que ja vam veure el curs passat:
- Espai, tot diferenciant "intern" d'"extern". Recordeu Xocolata?.L'espai extern no tenia nom, però era una ciutat petita, a tocar del mar, amb una empresa petroquímica... I els interns? L'habitació de la Francesca, els locals on la portava el Manel, etc. De vegades els autors no donen noms, però ens donen pistes. En alguns casos s'inventen noms per "disfressar" l'espai, en el nostre cas podria ser "Cantalaigua". Ara potser no sabeu les raons, però ben aviat sí.
- Temps extern: és a dir, l'època, el moment històrics, si ens donen alguna pista. El temps extern d' Aloma era la segona República, és a dir, a partir del 1931.

- Narrador. En tenim de dos tipus, extern i intern. Recordes la diferència? Pots consultar el llibre de text, o els apunts de l'any passat. T'ajudo: Xocolata tenia un narrador extern omniscient, com també Aloma. En canvi, La pell fredatenia un narrador intern protagonista. T'ha quedat clar?

- To. Heu de triar les opcions proposades que us semblin més adequades. No són excloents, en principi, és a dir, un conte pot ser humorístic i alhora tendre.
- Registre lingüístic. Doncs també en vam parlar el curs passat: culte, estàndard, col.loquial, vulgar..
- Elements fantàstics? Això és molt fàcil, pots contestar amb un sí o un no. Si la resposta és afirmativa, estaria bé, que diguessin quins elements fantàstics hi has trobat.
- Personatges, per acabar. Doncs has de classificar els personatges i posar-hi el nom.

I ja està, no resulta gens complicat. Quan hagis omplert la graella del primer conte (el de la nit d'amor), veuràs que les altres et surten soles. RECORDA, QUE DE CADA QUATRE CONTES, N'HAS DE TRIAR UN I FER UN RESUM. I donar-ho tot junt, a la profe!!

2 comentaris:

ivan_gi_mo ha dit...

Montse, tinc una pregunta, en els personatges, protagonista i principas es lo mateix?
Podries especificar-ho una mica més si us plau.

Unknown ha dit...

Ivan,
en principi, és millor diferenciar el/la protagonista dels altres personatges principals, tot i que alguns experts, inclouen el protagonista dins dels principals.Si agafem la novel.la Xocolata, està clar que la protagonista era la Francesca, però la història sense el Manel no hauria tingut sentit, no? Ell podria ser principal.